Romanen Barndommens Gade, blev filmatiseret i 1986
- nikoloegostestinke
- 16. mar. 2016
- 2 min læsning

Her er et filmandmeldesle af Barndommens Gade:
Hovedpersonen i filmen er 14-årige Ester, der lever et frustrerende liv med familie-, skole- og drengeproblemer. I hjemmet bor hun sammen med sin mor, far og storebror. Kvarteret bærer typisk præg af en typisk baggårdsmentalitet i København i 1930erne og sønnen er i lære et sted, han ikke ønsker at være. Børnene leger nede på gaden og Ester skal hjælpe til i huset. En af de ting, der tydeligst påviser hvor usselt Esters liv til tider er, ses når hun løber ned efter gammelt morgenbrød eller når forældrene har sex i soveværelset, hvor Ester selv er, når de tror hun sover. Bortset fra det, skal det dog siges, at familien er kærlig og kæmper med de midler, de nu engang har.
Denne hverdag gør da også, at den unge Ester prøver at drømme sig væk til et bedre sted, hvor udnyttelse af veninden Louise og pligter ikke eksisterer. Filmen rammer nogle centrale punkter i en pige eller for den sags skyld dreng. Problemstillingerne vælter ud med sex, ungdom, familie og forventninger som nogle af de centrale. Derudover giver filmen også et godt billede af hvordan skolegangen var i en ganske almindelig folkeskole og frem for alt hvad fremtiden bragte for en ung pige som Ester.
Hvis du overvejer at investere i en gammel dansk filmklassiker, der skal afbilde 1930erne bør Barndommens gade absolut være blandt dine foretrukne. Filmen er et klassisk drama uden de store klimaks eller antiklimaks og holder et stabilt interessant niveau filmen igennem. Du skal til gengæld ikke købe filmen hvis du søger action, vold eller kærlighedsdramaer. Bogen og filmen egner sig perfekt til diverse projektopgaver i såvel folkeskole og de videregående uddannelser. Der er intet ekstramateriale til filmen og danske undertekster er det eneste der følger med. Når det kommer til Surround Sound begrænser det sig til den centrale højtaler. Tove Ditlevsens flotte ord fra bogen er gjort til sang i filmen af Anne Linnet, illustrerer Esters dilemma perfekt: "Jeg er din Barndomsgade. Jeg er dit væsens rod. Jeg er din bankende rytme, i alt hvad du længes mod".
Comentarios